Информатика и рачунарство март

Информатика и рачунарство март

  1. Час

Хајде сви заједно да се подсетимо шта је то мejл. Мејл (или емаил) представља веома моћно средство комуникације електронским путем (електронска пошта), брзо, лако и једноставно. Све што вам треба јесте интернет веза и рачунар или  паметни телефон или неки други паметни уређај. Оно што је обавезно као што примећујете јесте интернет комуникација да бисмо послали маил жељеној особи, обзиром да читате ову поруку свакако имате интернет, јер да немате не бисте ни могли да је читате.

Ево примера како можете да креирате један маил преко  Yahoo .

Objašnjenje kreiranja mail-a

Ево примера како можете креирати мејл преко gmail-a

gmail2

  1. Да би сте покренули прозор за креирање email-а  код yahoo-а потребно је кликнути на Compose означено бројем 1 (ког gmail-а то дугме се зове направи мејл)
  2. Бројем 2 је означено место где треба на напишете адресу онога коме шаљете емаил на пример ако желите да пошаљете емаил наставнику информатике написаћете у делу прозора где пише To: nemanjajojic87@yahoo.com, у gmail-u пише коме:nemanjajojic87@yahoo.com
  3. Бројем 3 означено је место где треба да напишете наслов вашег emaila
  4. Brojem 4 označeno je mesto gde pišete vašu poruku
  5. Уколико желите да поред текстуалне поруке наставнику или некој другој особи пошаљете и рад који сте радили у Word-u или неку слику решеног задатка потребно је да кликнете на иконицу означену бројем 5. Даље ће вас ваш рачунар питати где вам се налази тај фајл (слика или документ), и потребно је да га одведете до самог фајла и два пута кликнете левим кликом на фајл да би се он придодао вашем email-u
  6. Када све то завршите све што треба да урадите јесте да пошаљете емаил притиском на тастер Send

За све оне који немају направљен маил, можете погледати како се прави кликом на овај link

Za sve one koji nisu posle ovog uputstva sigurni kako da pošalju mail mogu  pogledati proces slanja mail-a na ovom linku. (линкови који воде до видео материјала на youtube не припадају ОШ “Дражевац” већ ауторима тих материјала)

Ово би био ваш први час из информатике и рачунарства који је за све разреде (5,6,7,8) да би смо поновили емаил да би могли да комуницирате са осталим наставницима у активностима “Учење на даљину”. Остале часове ћемо поделити по разредима, али ће сви разреди своје задатке из информатике наћи на овој интернет страници.

СРЕЋАН почетак учења на даљину.

V РАЗРЕД

2.ЧАС (23.03-27.03.2020.)

Задатак за ово недељу јесте да на  линку испробате операције множења, дељења, сабирања и одузимања уз помоћ scratch-а. Како бисте видели шта се од вас очекује за ову недељу потребно је да погледате вежбу која се налази на овом линку Пратите рдовно и радите лекције јер када будете имали проверу знања биће јако тешко учити све од једном зато радите редовно.

VI РАЗРЕД

2.ЧАС (23.03-27.03.2020.)

Задатак за ову недељу јесте да на линку  прочитате о како се користе основне рачунске операције и да урадите све задатке задатка Q3 ( као што је наведено испод). Даље немојте радити у склопу овог часа јер треба да радите и остале предмете. Молим вас да радите редовно како би сте разумели програмирање у pythom-u.

Q-3: Који од наредних програма израчунава и исписује производ разлике бројева 184 и 72 и разлике бројева 273 и 194.




Видео лекције које вам могу бити од велике помоћи можете погледати кликом на линк.

VII РАЗРЕД

2.ЧАС (23.03-27.03.2020.)

 Драги ученици, ваш задатак за ову недељу јесте да самостално прођете кроз неке од задатака цртања у оквиру pygame-a, то можете учинити ако кликнете на линк. Прочитајте упутсва која се налазе на датом сајту и урадите задатке до задатка Q-5( као што је наведено испод). Даље немојте радити у склопу овог часа јер треба да радите и остале предмете. Молим вас да радите редовно како би сте разумели како се црта у pygame.

Q-5: Означи тачна тврђења.






Наравно ако нисте најсигурнији како да урадите задатке и после детаљног читања упутства, можете погледати видео који ће вам све детаљно објаснити. кликните на овај линк. 

VIII РАЗРЕД

2.ЧАС (23.03-27.03.2020.)

На овом часу ће бити нешто више речи о ауторским правима. Ауторско дело је оригинална духовна творевина аутора, изражена у одређеној форми, без обзира на његову уметничку, научну или другу вредност, његову намену, величину, садржину и начин испољавања, као и допуштеност јавног саопштавања његове садржине.(овај текст је преузет са сајта paragraf.rs). Још о ауторским правима можете прочитати кликом на линк.