Упис у средњу школу

Упис у средњу школу

Све активности везане за завршетак основне школе и упис у средњу школу и ове школске године обављаће се без подношења иједног папира електронским путем преко портала Моја средња школа – mojasrednjaskola.gov.rs.

Уместо 7 места које су родитељи до сада морали да посете, једним приступом на порталу Моја средња школа могу да стекну увид у све неопходне резултате и спроведу све кораке за електронски упис детета у средњу школу.

На наведеном порталу родитељи и други законски заступници ће моћи електронским путем, у периоду од 18. до 24. априла 2023. године, прво да пријаве ученика за полагање пријемног испита за упис у специјализованa одељења гимназија и уметничких школа. Пријемни испити за ове школе, у складу са конкурсом који расписује Министарство просвете, биће реализовани у средњим школама од 12. до 21. маја 2023. године, а родитељи ће увид у резултате моћи такође да изврше онлајн.

Завршни испит на крају основног образовања, према Календару образовно-васпитног рада, биће одржан од 21. до 23. јуна 2023. године. Родитељи ће такође моћи да погледају прелиминарне резултате завршног испита на порталу Моја средња школа 25. јуна 2023. године. На истом порталу подносиће се и жалбе на резултате завршног испита.

И ове године листа жеља ће моћи да се поднесе путем портала Моја средња школа, уз могућност неограничених измена и допуна до  30. јуна 2023. године. Они који не искористе предност електронског подношења листе жеља, могу је поднети у папирном облику у школама 29. и 30. јуна 2023. године.

На самом крају, родитељи ће 3. јула 2023. године на порталу имати увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама.

Упис у средње школе ће моћи да се обави комплетно електронским путем. Повезивањем са системом здравства омогућен  је и електронски упис и за све ученике који уписују профиле за које је потребан здравствени преглед, под условом да су га обавили до тренутка подношења електронске пријаве за упис.