Екскурзија ученика млађих разреда – јун 2023.

Екскурзија ученика млађих разреда – јун 2023.

Ученици млађих разреда су у петак, 9. јуна 2023. године посетили Орашац, Тополу и Аранђеловац у оквиру планиране једнодневне екскурзије.

Сунчаног јутра, 9. 6. 2023. год. ученици од I до IV разреда Основне школе ,,Дражевац,, кренули су на једнодневну екскурзију.

Саобраћајна полиција је проверила  безбедност аутобуса и група од  58 ученика и  8 учитеља паркинг испред школе напустила је у 8:30 часова.

Агенција ,,Домино травел,, из Обреновца се побринула око беспрекорне организације целе екскурзије. Од професионалног водича Зоране наши ученици су  могли да чују много занимљивих информација о местима која су посетили и науче нешто ново.

Прва дестинација је била пећина Рисовача, која се налази на улазу у Аранђеловац. Ова пећина, у којој су ученици могли да науче доста тога о људима и животињама леденог доба, на њих је, због пећинског накита, оставила посебан утисак.

Затим смо посетили музеј Првог српског устанка и спомен – чесму у Марићевића јарузи, место где је 1804. године постигнут договор о подизању Првог српског устанка, са Карађорђем на челу.

Након тога смо се попели на врх Опленца, где смо уживали у лепоти Цркве Светог Ђорђа, чију је градњу започео Петар I Карађорђевић и која је по запажању ученика, површински већа испод олтара него на самом олатару. Бели мермер истиче лепоту овог здања, а у крипти цркве налазе се гробови 28 чланова династије Карађорђевић. Затим смо обишли и кућу краља Петра I Карађорђевића, из које је у своје време управљао Србијом, а данас је претворена у музеј.

У Тополи смо посетили Карађорђеву конак и погледали сталну поставку посвећену том вођи Првог српског устанка, његовом животу и борби.

Следеће место које смо посетили био је парк Буковичке бање, где су ученици могли да уживају шетајући у хладу бујних крошњи старог дрвећа.

Наше даље одредиште била је посета Храму Светог Димитрија – црква са спомен костурницом у Лазаревцу.

Ученици су показали висок степен заинтересованости за садржаје јер су знали да их на крају очекује квиз и награде које је у аутобусу организовала вођа пута.

Вратили смо се у Дражевац 19:30 часова.

Насмејана лица наших ученика били су довољан показатељ родитељима који су их чекали да су провели незабораван дан.

Екскурзија је у потпуности испунила васпитно-образовне циљеве и задатке. Ученици су упознали тековине од значаја, стваране током веома дугог временског периода, што ће подстаћи изражавање и стваралаштво ових младих људи. Била је ово и прилика да кроз дружење, у опуштеној атмосфери, развијају узајамну солидарност и одговорност, дух заједништва и оптимизма.

Извештај припремио: Игор Дамњановић